letadlo přistává na letišti

Jak se nejlevněji dopravit na Erasmus+

Erasmus+ se nezadržitelně blíží, stále nemáte koupenou letenku a netušíte jak se tam dopravit? Přinášíme Vám pár tipů ja..

Erasmus+ se nezadržitelně blíží, stále nemáte koupenou letenku a netušíte jak se tam dopravit? Přinášíme Vám pár tipů jak snížit náklady na dopravu do Vašeho vysněného města. Doufáme, že Vám s tímto přehledem usnadníme hledání nejlevnější varianty.

Pravidla:

1. Neupínejte se na přesné datum. Nechte si rezervu například alespoň týden, abyste si mohli vybírat z více termínů a měli tak větší šanci chytit tu nejlevnější letenku na trhu.

2. Létejte s nízkonákladovými společnostmi. Do spousty destinací v Evropě se dostanete nízkonákladovými společnostmi, i v případě že si připlatíte kufr, dostanete se na částku výrazně nižší než u klasických aerolinek. Nízkonákladovky: Wizzair, Ryanair, Easyjet, Jet2.com.

3. Cestujte s co nejmenším kufrem, nejlépe s batohem. Vím, že se to řekne, ale i s jedním batohem lidé vyrážejí na roční cestu kolem světa. Sepište si seznam věcí, co opravdu nutně potřebujete. Zbytek seženete na místě :) Pokud poletíte  s velkým kufrem, u většiny společností ho pořídíte kolem 650 Kč. Cena se samožřejmě liší podle dané nízkonákladovky.

4. Kupujte letenky s předstihem. To platí hlavně pro nízkonákladové společnosti, pokud koupíte letenku minimálně měsíc a půl před plánovaným odletem bude ještě levná, pak se ceny zvyšují. Týden před odletem se letenka může vyšplhat až na desetinásobek původní ceny! Letenky zakoupíte na stránkách leteckých společností či na flightics.com

5. Nezapomeňte na výhodné cestovní pojištění. Ve chvíli, kdy budete plánovat odjezd na Erasmus, neměli byste opomenout cestovní pojištění. Nejlepší volbou je rozhodně pojištění od ISIC. Jedná se o roční pojištění s dloubodobými výjezdy, které je vhodné právě pro Erasmus.

Vyplatí se jednosměrná či zpáteční?  To záleží na Vás. Pokud poletíte s nízkonákladovými aerolinkami, cesty se sčítají a platíte tak za každou cestu zvlášť, takže je jedno jestli objednáte jednosměrnou či zpáteční, obě varianty by Vás ve výsledku měly stát stejně. Co se týká normálních aerolinek, rozhodně doporučuji koupit rovnou zpáteční. Nicméně pokud poletíte s nízkonákladovkou, nemusíte ani pořídit zpáteční, jelikož vypisují lety max. na půl roku dopředu.

A teď dost s pravidly, podíváme se na přehled nejatraktivnějších destinací spolu s návody, jak se tam dostat co nejlevněji!

1. Norsko Pro Norsko je jednoznačně nejlepší možnost vypravit se z Wroclavi či Katowic, letenky do Osla vycházejí na 250 Kč.Viz článek Pokud neletíte přímo do Osla, dalším cílem může být Bergen, kam se létá od 600 Kč. Do Wroclavi či Katowic se dopravíte vlaky ČD nebo autobusy Tigerexpress či Polskibus od 200 Kč. Do Norska se můžete vypravit s Norwegianem, Ryanairem a ČSA.

2. Velká Británie Pro cestu do Velké Británie můžete využít speciálních nabídek Jet2.com, kde se ceny pohybují od tisícovky. To platí pro cesty do Manchesteru či Glasgow. Pokud jedete přímo do Londýna, budete to mít o dost jednodušší. Zpáteční letenky se pohybují od 658 Kč. Přesvěčte se sami. Článek. Nezapomeňte na Megabus, který mívá pravidelně akce a mezi jednotlivými městy se snadno dopravíte od 1 libry.

3. Itálie Z Itálie je nejdostupnější Milán, který bývá za 658 Kč s odletem z Prahy, ovšem jedná se opět o nízkonákladovku Wizz Air, následně z Milána nebo Benátek, které jsou z Prahy taktéž dostupné využít vlaková či autobusová spojení do jednotlivých měst jako Bologna, Padova, Trento. RAIL ITALIA či Flixbus ,který má akce na jízdenky od 1 eura.

4. Portugalsko Cesta do Porta či Lisabonu s ČSA není zrovna extra levná záležitost. Pokud nepreferujete maximální pohodlí do cílové destinace, můžete letět s nízkonákladovkou přes Milán, Brusel nebo Madrid a dostat se na mnohem příznivější cenu. Např. se dostanete do Porta z Německa (Brémy, Memmingen už od 1500 Kč), Vídně nebo z Prahy s přestupy za 2636 Kč. Viz článek.

5. Turecko Pokud neseženete nejlevnější letenku z Prahy, která se pohybuje kolem 2500 za zpáteční, můžete čekovat lety z Budapešti, kdy se nejlevnější letenky pohybují už od 550 Kč za jednosměrnou. Článek. Pokud potřebujete do měst jako je Izmir, Ankara či Antalya, mrkněte na nízkonákladovky SunExpress, které lítají z Bratislavy či Berlína nebo je možné je využít na přestup v Istanbulu.

6. Kypr Pokude se vydáte na ostrov Kypr, budou pro Vás stěžejní letenky z Katowic do Larnaky od 1550 Kč nebo Paphosu. Článek Z Prahy by Vás pak zpáteční letenky stály kolem 4500 Kč.Využít můžete také letenky Aegeanu z Prahy, které bohužel nejsou v akcích tak často. Do Katowic se dostatete už zmíněným Tigerexpressem od 200 Kč. Využít opět můžete také přestup v Miláně a následně s Easyjetem od 1200 Kč za jednosměrnou do Larnaky.

7. Řecko Mezi nejlákavější destinace v Řecku patří Athény. Do Athén se dostanete levně přes Bratislavu, od 650 Kč za jednosměrnou. Článek. Z Prahy bude letenka dražší, většinou se pohybuje kolem 3000 Kč za zpáteční. Využít můžete letenky Aegeanu z Prahy. Další možností je vzít to přes Budapešť a spolu s autobusem z Prahy zkusit tuto variantu.

8. Island Levnější variantou bývá odlet z Berlína. Především s WOW airem či Air Berlinem. Článek Pokud byste měli více odvahy a více času, můžete také letět z Gdaňsku v Polsku, ze severských zemí (především Norsko) či VB (Manchester, Londýn) s Easyjetem. Další variantou je i odlet z Budapešti odkud létá WizzAir.

9. Španělsko Pro ty, kteří plánují cestu do Španělska, bývá cílovou destinací Barcelona, Malaga či Valencie. Pokud nechytnete akci od ČSA, budete mít nejlevnější variantu přes Milán a dostat se tak pod 2000 Kč za zpáteční letenku. Viz článek.

10. Maďarsko  Pro ty, kteří plánují Erasmus v Budapešťi, není lepší volba než využít promo akce od Eurolines a získat tak jízdenku z Prahy za 350 Kč (jednosměrná).

11. Polsko Pokud nechcete jet autem nebo vlakem, můžete číhat na akce od Polskibus. Pokud je akce, z Prahy se dostanete skoro kamkoliv za 7 Kč. Pokud to štěstí mít nebudete, i tak seženete jízdenky od 200 Kč.  Pokud nemáte z ruky Wroclav, dostanete se do většiny polských měst už od 60 kč za jednosměrnou letenku. (Varšava s Ryanairem)

12. Pobaltí Pokud plánujete Vilnius či Rigu, počkejte si na akci od Lux Express (Simple Express). Z Prahy se dá pořídit jízdenka už od 3 euro za jednu cestu. Pokud opět akci nestihnete, vyplatí se Vám letět s Air Baltic z Prahy. Pokud ani to, zkuste vyrazit za hranice do Německa a využít akce od Ryanairu za 550 Kč do Rigy. Článek

Pokud jste nenašli Vaší destinaci, přiložen je tu i seznam dalších zemí, které sice nejsou součástí Erasmus +,  ale Erasmus Mundus a jiných.

1. USA Možná už jste slyšeli o letenkách z Prahy do Providence (poblíž Bostonu). Letenky se dají sehnat jednosměrné za 4500 Kč. Většinou jsou dostupné necelý měsíc před odletem. Pokud ale nechcete riskovat, raději si s předstihem kupte zpáteční letenku do žádané destinace. Ceny rozhodně neklesnou. Při cestách do USA si najděte co nejlevnější letenku, většinou z Prahy do New Yorku a následně vyčkávejte na akce Megabusu, který Vás dopraví na místo určení už za 1 dolar. Pokud chcete ušetřit, levně se dostanete i ze severských zemí (Oslo, Stockholm,Kodaň), kdy se dostanete už od 6500 Kč do zámoří. Článek

2. Thajsko Do Thajska se levně dostanete s Norwegianem ze severských zemí. Pro případ, že byste chtěli jen jednosměrnou skoro pravidelně jsou letenky z Bangkoku do Osla, Kodaně, Stocklolmu od 3800 Kč, vždy 3 měsíce před Vaším letem zpět do ČR.

3. Filipíny Na Trase do Manily ,můžete využít letenek Cebu Airlines, kdy se zpáteční letenky pohybují od 700 Kč na trase Dubaj - Manila. Pokud si k tomu připočteme let z Prahy do Dubaje, jsme na příjemných 7 700 Kč na trase Praha - Manila za zpáteční letenky. Pokud poletíte přímo z Prahy můžete aerolinku využít alespoň k pobytu na ostovech. Letenky se pohybují od 120 Kč za jednosměrný let. Článek

4. Indonésie Z Prahy vychází příznivé spojení na 12 500 Kč viz článek. Bývá to ta nejlepší varianta. V akcích z Evropy se lze dostat i pod 7 000 Kč. Avšak pokud byste chtěli ušetřit, můžete si koupit letenku do Kuala Lumpur a odtud letět s AirAsií do cílové destinace. Podmínkou je ale letět s batohem, jinak moc neušetříte oproti komfortu leteckého spojení z Prahy.

A pozor ...Pokud byste potřebovali poradit s letenkou, piště na facebookové stránky. Rádi Vám pomůžeme :) Samozřejmě zdarma. Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte sdílet a lajkovat! Děkujeme :)

Schovat

Zůstaňte v kontaktu Důležité odkazy O ObleťSvet.cz