Uzavření vzdušného prostoru pro ruské aerolinky a zrušení letů do Ruska

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu začala velká omezení v letecké dopravě. Důvodem jsou sankce pro Rusko a obráceně odveta R..
Kvůli ruské invazi na Ukrajinu začala velká omezení v letecké dopravě. Důvodem jsou sankce pro Rusko a obráceně odveta Ruska za tyto sankce na jednotlivé státy. 

Pokud se bavíme o ruských aerolinkách, jedná se především o sankce pro Aeroflot, který je národním dopravcem a akciovou společností, kde 51 % akcií vlastní ruský stát. Další ruské aerolinky jsou např.:  Rossiya, Nordwind Airlines, Red Wings Airlines, Pobeda

1. Uzavření vzdušného prostoru pro ruské aerolinky 

Uzavření vzdušného prostoru nejdříve oznámila Velká Británie. Poté se přidalo Polsko a a večer Bulharsko. Dnes se přidalo Rumunsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovinsko a Litva. Pokud se přidá ještě Litva a Finsko, bude cesta do Evropy pro ruská letadla velmi komplikovaná. 

V ČR nesměla ruská letadla od včerejší půlnoci přistávat či z něj odlétat. Od dnešní půlnoci už nebudou smět nad českým územím ani přelétat. Ruské letecké společnosti se ale našemu území už stejně dnes vyhýbali.

EDIT: Všechny státy EU se předchvílí dohodly na zákazu ruských aerolinek ve vzdušném prostoru EU.

PS: Ve čtvrtek ráno došlo k uzavření ukrajinského vzdušného prostoru a zrušení všech linek na Ukrajinu z důvodu bezpečnosti. Civilním letadlům se uzavřel i vzdušný prostor nad Moldavskem.

Podívejte se na lety Aeroflotu, jakým způsobem musí země se zákazem oblétat:

Např. při letu z Moskvy do Budapešti, který ještě včera letěl přes Bělorusko, Polsko a Slovensko. Dnes musel použít trasu přes Lotyšsko a Baltské moře a dál do Německa přes Rakousko do Maďarska.

Podle dat Flightradar24.com běžně trvá cesta z Moskvy do Budapešti 2 hodiny a 21 minut, dnes zvolená delší trasa 3 hodiny a 34 minut.



2. Zrušené lety do Ruska

Druhým krokem bylo postupné rušení letů do Ruska. Polská aerolinka LOT včera tiskové zprávě oznámila, že pozastavuje své lety do Ruska, jedná se o lety do Moskvy a Petrohradu. Dnes pozastavila všechny své lety do Ruska i lotyšská aerolinka Air Baltic. Většina letů se nebude operovat během následujících 14 dní až měsíce. 



Z ruské strany došlo k odplatě a stejná rozhodnutí budou platit i obráceě na jednotlivé státy. Ode dneška nebudou moci využívat ruský prostor britské, polské, české a bulharské aerolinky. V případě britských aerolinek je vstup do ruského vzdušného prostoru důležitý pro spojení mezi Evropou a Asií. V případě Česka se zákaz dotkne letů ČSA z Prahy do Moskvy a Smartwings z Prahy do Petrohradu. 

 3. Omezení spolupráce s ruskými aerolinkami

Dalším vlna přišla z řad partnerů. Americké aerolinky Delta včera oznámily, že okamžitě ukončují spolupráci v rámci aliance SkyTeam s Aeroflotem. Týká se to mj. code-share spojení, při kterých oba dopravci vzájemně spolupracovali. Některá spojení do Ruska pozastavila také nizozemská společnost KLM, další dopravce z aliance SkyTeam. Ve hře je také vyřazení Aeroflotu z aliance SkyTeam.

Z fotbalového světa pak ukončil spolupráci s Aeroflotem fotbalový klub Manchester United, Aeroflot ho sponzoroval více než 8 let. 

 

Schovat

Zůstaňte v kontaktu Důležité odkazy O ObleťSvet.cz